Supporting Carol

Het gaat niet alleen om business

We willen ook wat terug geven aan het land en lokaal het verschil maken voor mensen die weinig kansen hebben. We dragen daarom bij aan Supporting Carol.

Carol staat symbool voor alle geestelijk- en/of lichamelijk gehandicapte kinderen en jongvolwassenen in Oeganda die opvang en begeleiding nodig hebben, maar dat niet krijgen omdat de ouders en/of familieleden dat niet kunnen betalen.

Het verhaal van Carol Nanziri
Maar Carol bestaat ook echt. Voor mijn werkzaamheden voor Xclusive Young Plants kom ik regelmatig in Oeganda. Mijn oud-collega Robina Sempa is de tante van Carol. Zij vertelde me haar verhaal.

Carol Nanziri werd geboren op 2 februari 2006 als een normaal kind in een gezin van vijf kinderen. Toen ze anderhalf jaar oud was, kreeg Carol koortsaanvallen en werd ze opgenomen in het ziekenhuis. Ze bleek hersenmalaria te hebben. Dit is de meest kwaadaardige en gevaarlijke vorm van malaria. Ze kreeg medicijnen toegediend, maar desondanks raakte ze in een comateuze toestand die twee weken duurde.

Toen ze weer bij kwam, waren haar geestelijke en lichamelijke gezondheid ernstig verslechterd. Het kwam er in het kort op neer dat ze niet kon leren lopen, praten en zelf eten voeden. Ook werd ze niet zindelijk. Ze heeft lang medicijnen gebruikt en is onderzocht door logopedisten, fysiotherapeuten en psychiaters. Naast alle lichamelijke gebreken, kreeg ze de diagnose autisme. Ze kan inmiddels lopen, maar ze is nog steeds niet zindelijk en kan zichzelf niet verzorgen en voeden.

Voor de familie werd het een steeds grotere (financiële) opgave om Carol te verzorgen en te begeleiden. Pampers zijn even duur als bijzonder onderwijs. Omdat ze had leren lopen, moest ze de hele dag in de gaten worden gehouden. En omdat ze aan huis gekluisterd was, kreeg ze ook geen passend onderwijs. Ze leerde eigenlijk niets.

Inmiddels is ze in goede handen van het Dorna Centre for Autism in Kampala. Dit centrum is opgericht door Dorothy Nambi. Deze bevlogen vrouw neemt het al jaren op voor gehandicapte kinderen. Alles gaat low budget en er is geen overhead. Dorothy runt haar centrum met zes meiden die de maximaal dertig meisjes en jongens 24/7 begeleiden.

Er zijn meer gehandicapte kinderen zoals Carol

 

Carol verblijft in het Dorna Centre for Autism dankzij mijn financiële bedrage van $ 1000 per jaar. Drie semesters krijgt ze begeleiding en afleiding. Het vierde semester is ze thuis bij haar familie. Carol leeft op sinds ze daar is. Ze kan niet veel maar wat tot haar mogelijkheden behoort, wordt haar aangeboden en pakt ze op.

Er zijn meer ‘Carol’s’ in Oeganda die ondersteuning kunnen gebruiken. Wil je ook een Carol supporten dan kan ik je daarbij helpen om in contact te komen met Dorothy. Ook kun je materialen doneren: bijvoorbeeld een groot beeldscherm voor klassikaal ‘onderwijs’, pampers, alles wat te maken heeft met sanitatie, zeep, tandpasta en wat al niet meer.

Dorna Centre Home for Autism

Dorothy Nambi
Executive Director

  +256 788 726032
  +256 703 598815
 ndorothy2013@gmail.com
  dornahomeforautism.org

Bezoekadres

Plot 33 Muwafu Curve,
Semawata Rd Ntinda
Kampala, Uganda

   

“Er zijn meer gehandicapte kinderen zoals Carol”

 

Ard Mulder

2022 Yugung Holding | Privacy policy

Content: Groentekstbureau Arkesteijn Design: Bij Pieter